2.06.2009

NBA Finalleri için toplandık..



Ahmet Çakar - Gürcan Bilgiç Sabah gazetesi toplantıları tarzı olsun diye resimlerimizi koyarak başladık bizde. Soldan sağa Çağrı - Eren. Killer duo. İftar sofrası önde çorba var kusura bakmayın.Neyse final yorumlarına geçelim..


90’lardaki o müthiş basketbolu bize bu serilerde hatırlattılar.Öncelikle Lakers,Nuggets,Magic ve Cavs oyuncularına gösterdikleri müthiş efordan ötürü teşekkür ederim.Uykusuz kalmak hiç bu kadar zevkli olmamıştı.
Finale eşleşmesine değinmeden önce Cleveland ve Lebron hakkında iki çift lafım var.Lebron gibi bir süperstara eşlik edenleri görünce Cleveland’ın ne Spurs’e karşı kaybedilen finalden ne de geçen seneki Celtics’e karşı kaçırılan finalden nasib almadığını gördük.Ayrıca yılın koçu olan değerli Mike Brown’ın o kadar da değerli bir koç olmadığını gördük.Orlando’nun 4 kısalı sistemine karşılık verememesi ve Dwight’ı savunmaya yönelik hiçbir özel önlemi olmaması Cavs taraftarlarını çileden çıkarmıştır sanırım.Varejao’yu ve Ilgauskası adeta her maç yok etti ‘’Superman’’.
Gelelim final serisine…NBA’in 62 yıllık tarihinde 30. Finaline çıkan Lakers geçen senenin acısını çıkarmak isteyecektir.Bunun için Kobe vücudunu parkede bırakmaya hazır.İşte serinin Lakers açısından kaderi Kobe’den sonra başlıyo.Bench katkısı ve yardımcı oyuncular.Benchin tıkır tıkır işlediği ve Gasol - Ariza – Odom üçlüsünün skora katkı yaptığı bir Lakers’ı savunmak cidden zor olacaktır.Bynum’ın vereceği katkı da diğer bir silahtır Lakers için ancak Zen Master’ında dediği gibi oynaması için savunma yapması şart.Orlando’nun 4 kısalı sisteminde Bynum’ın ilk 5te olması Lakers’ın savunma yönünden sıkıntı yaşamasına neden olabilir çünkü Rashard Lewis’ın büyük bir çabukluk avantajı var.Bu nedenle Lakers klasik 5 dışına çıkabilir ve ilk 5’e Odom yerleşebilir.Hidayet’i savunmada ise iş yine Ariza’ya düşecektir.Lakers açısından savunmadaki diğer bir handikap ise Lee – Fisher eşleşmesi.Houston serisinde Brooks’un Fisher’ı ne hale getirdiğini görmüştük aynı senaryo bu seride de yaşanması çok büyük sürpriz olmaz bu yüzden Fisher’ın dakikaları azalabilir ve Farmar yerine rotasyonda Shannon Brown’ın kullanılması daha etkili olur diye düşünüyorum.
Orlando finale gelirken ciddi manada güzel basketbol oynadı ve Cavs serisinde de rakiplerine ‘’biz yılmayız’’ mesajı verdi ki 27 sayı geri düştüğü bir maçı kazandı 23 sayı geriye düştüğü bir maçı da son saniye 3iüğü ile kaybetti.Bu özelliğiyle Lakers’ın canını yakabilir ki Lakers’ın en büyük sorunlarından biri de bu rehavet.Yine bu serinin kaderini savunmalar belirleyeceği için Kobe savunması büyük önem taşıyor.Pietrus her geçen maç hem savunma hem hucum yönüyle ciddi bir tehdit olmaya başladı ve savunmasıyla daha çok katkı sağlayabilir.Orlando bu seride 4 numara savunmasında sıkıntı yaşayabilir ama sölediğim gibi hücümda da bir avantajı var.Battie’ye dönülse bile orda bir sorun yaşanacağı aşikar ancak çok büyük bir sorun niteliği taşımıyor.Dwight’ı Gasol savunursa işi zor çünkü Gasol hücum faul göstermede Oscar ödülüne sahip.Ayrıca uzun kolları ve hareketli bacakları da Dwight’ı yavaşlatabilir ama durduramaz(imkansız zaten).Orlando Lakers’ı yine 3 sayı tehdiyle vurucaktır.Özellikle Lakers’ın hücum ribaundlarında yaşadığı konsantransyon eksikliğini de iyi değerlendirecektir Orlando.
Seri sonucuna değinmek gerekirse ki bu konuda çok başarısızım 4-3 Lakers diyorum.Çok zevkli bir final serisi bizleri bekliyor.
MVP Tahmini : Kobe Bryant

Çağrı



Finaller.. Herkesin hayal ettiği yalnızca iki takımın katılabildiği, taraflı tarafsız tüm izleyicilerin içini heyecan dolduran an geldi çattı..
Batı tarafında beklenen oldu ve Lakers finale kaldı. Doğudan ufak çaplı bir sürpriz geldi. Hidayet'in takımı Orlando Magic.

Lakers en çok parçaya sahip olan takım belkide..Alternatifi bol ama istikrar sorunu yaşıyor.. Geçen sene benchten gelen Vujacic katkısı hiç yok mesela.. Turiaf enerjisi yada Radmanovic - dengesizdir eyvallah- sürpriz şutları yok ama Ariza faktörü var, Brown faktörü var.. Benchten başladık benchten devam edelim.. Walton son maçta cezaları kesen, bilinçli basketbolcu kimliğine bürünsede bunun uzun süreceğini tahmin etmiyorum.. Bynum'ın çok fazla faul alacağını düşünürsek Powell rotasyona girebilir, kendini hazır tutmalı. Temennimiz Bynum - Howard ikilisinin formda olduğu bir final izlemektir ama Bynum tarafına baktığımızda böyle bir şeyin hayal olduğunu görebiliyoruz, en azından bu sene.. Farmar UCLA'dan yeni mezun olmuş gibi.. Bir guard için fazla vurdumduymaz, fazla dalgın, istikrar yakalamadığı, dikkatini toplamadığı sürece vereceği katkı bu kadar olur. Bench anlamında olumlu şeyler söylenebilecek iki kişi var şuan. Odom artık yavaş yavaş ısındı, potansiyelini yansıtmaya başladı - arada bir atıyo sigortası affedin -. Karşı tarafta tam anlamıyla bir 4 numara olmadığı düşünürsek Odom ciddi sorun yaratabilir.. Brown ise Phil'in rotasyonunda biraz daha fazla süreyi hakediyor gibi.. Girdiği her maç getirdiği enerji, yaptığı ekstra sayılar serilerin kaderini etkiledi..

İlk beşe gelirsek Fisher ile başlamak farz olur sanırım.. Kanser nedeni.. 3 e 1 giden hızlı hücumlarda durup şut atan bir guardınız varsa ne mutlu size.. - sanırım 2 adam daha var nede olsa riboundu alırlar diye düşünüyordur hatta eminim - Daha fazla bahsetmek istemiyorum Alston biraz akıllı olursa orayı mahveder ama şükürler olsunki O da bunun genci.. Kobe Bryant.. Belkide en iyi play-offlarından birini geçiriyor. Çok yüzdeli atıyor, oyuna çok konstre.. 6 top kaybı yaptığı o malum maçı çıkarırsak ortalama 1 top kaybı ile oynuyor ki bu harika bir rakam. Adamın eksisi yok artısı çok.. Son maçta takımını o kadar iyi oynatırken, öyle inanılmaz bir hücum performansı sergilediki ağzımız açık kaldı. Kobe bu form düzeyinde finale girerse Lakers adına işler beklendiğinden kolay olabilir ama burası final bu 4-5 maç bu şekilde inanılmaz oynayacağını sanmıyorum.. Ariza'ya gelecek olursak, kesinlikle Lakers'ın en büyük kazancı. Savunma gayreti, bitmeyen enerjisi, patlayıcı gücü, play-offlarda normal sezondan daha yüzdeli attığı şutuyla Lakers'ın çok büyük bir parçası oluverdi.. İstikrarsız olduğunu pek görmedik, gerekli katkıyı verecektir..Pau Gasol ise geçen play-offların aksine daha bir girişken, daha bir sağlam gözüküyor tabi karşısında Howard olmaması genede temennimizdir.. Pau oyunuyla geçen maç takıma resmen hükmetti.. Nasılki Fenerbahçe'nin hücumu Alex'in ayağına top deymeden şekillenmiyorya aha aynen ondan işte - spor bloguyuz biz kardeşim -. Gelelim Bynum'a. Hücum gücü potansiyeli - kelimeye dikkat - ligin en yüksek pivotlarından biri olduğunu idda ediyorum. Kullanıyor mu ? Tabikide hayır.. Kafası yerinde mi ? Tabikide hayır.. Bynum eğer konsantre olur, Howard'ın karşısında durmaya niyetlenirse harika bir pota altı savaşı izleriz ama ben sanmıyorum. Çok da uzatmak istemiyorum umudum yok bu sene senden koca oğlan. Gelecek için umutluyum ama öyle yada böyle adam olacaksın başka şansın yok.

Orlando cephesinde Alston'dan az çok bahsettik. Fish'in gençliği. Dengesiz. Orlando'nun şuan fikir yürütemediğim tek parçası. O istikrarlı olursa, Fisher'ı biraz zorlarsa Orlando için iyi işler yapacaktır ama sanmıyorum. Hidayet tam anlamıyla bir lider. Yazılarda çokça belirtmiştim. İlk periyot Mustafa Kemal Bitim - çağrı saygılar - turnikeleri atarken son periyot tam anlamıyla bir canavar kesiliyor. Garip bi adam, Türk işte. Pas yollarını çok iyi görüyor, bir nevi Alex O da aslında, çaktırmayın. Lee'ye gelirsek.. Bu adam nasıl çaylak arkadaş ? Hiç mi eli titremez bu bücürün ? Çok olgun davranıyor gerçekten, beni ilk senesinden kendine hayran bıraktı. Potansiyeli nedir tam kestiremedim ama üst seviyelerde oynuyor eminim. Gelelim serinin kilit bölgesi 4 numaraya. Rashard Lewis.. Lakers'ın patlak üç numara savunmasına çok dert açacağı kesin fakat Odom veya Gasol ile birebir kalırsa -ki kalacaktır- çok büyük zorluklar yaşayacaklar. İki takımında hem avantajı, hem derdi burada. Lewis iyi bir play-off geçiriyor. Son anlarda güvenilen bir el daha kazandı Orlando bu play-offlarda Lewis'in güveni sayesinde. Gelelim Süperman'e. Çok eleştri alıyorum ama Howard'ın hücum silahı yok. Tek silahı güç. Bu adam biraz şutunu geliştirsin, bir huk yada başka bir atış eklesin hücumuna gerçekten Süperman olacak ama şuana kadar eklemesi gerekiyordu zaten. Bu Howard'ın değerini düşürmez, hala daha ligin en hayvani pivotudur ama bu noktalarada dikkat edilmeli. Özellikle deplasmanda topu biraz uzakta alırsa eğer Howard hiç beklenmeyen rakamlara imza atabilir, dikkat edin..
Orlando benchinde bahsetmek istediğim iki adam var. Gortat kısıtlı yetenekleriyle o kadar iyi işler yapıyorki beni hayrete düşürdü. Her girdiği maçta yüksek yüzdeyle 6-8 sayısını atıyor, ribantları topluyor, savunmasını yapıyor. Her takım böyle ekstra katkılar ister, Gortat gerçekten işini iyi yapıyor, play-offlarda Magic için çok büyük bir artı. Howard'ın dinlenmesine yardımcı oluyor. Bahsetmek istediğim isim özellikle Pietrus. Lebron'un sayıları hayvani gibi gözüksede bu adam O'na karşı yapılabilecek en iyi savunmayı yaptı. Hücumdada yeteri kadar katkı verdi. Şimdi karşısında Kobe olacak. Savunma konusunda Lebron'dan çok daha ayrı bir mevkide. Lebron'a nazaran savunulması kolay olan yanı içeri girişleri. Daha hafif bir vücuda sahip ve daha kuvvetsiz ama Kobe Bryant öldürücü bir şuta sahip. Sadece sola yada sağa topu vurması yetiyor. Buna bir savunma yöntemi geliştirelebilir mi ? Hayır. Kobe'yi savunmanın yolunu Boston Celtics göstermiştir. O savunma bir daha gelir mi ? En azından bu sene hayır.
Uzatmıyorum seri tahminim 4-2 Lakers.
MVP Tahminim : Kobe Bryant
Sürpriz : Pau Gasol
Eren

Hiç yorum yok: